Updates on North Dorset Triathlon Club training, races, and events

Competition

2022 Winter Competition

2022 Winter Competition rules

The 2022 Winter competition will consist of outdoor running, outdoor road cycling, outdoor off-road cycling and indoor road cycle racing (Zwift).  It will start at 0000 hrs on Saturday 1st January 22 and will finish at 2000 hrs on Sunday 27th March 21.  This is a 12 week competition.  Your best 8 events will count so you can complete them when it best suits you and your training plan/holiday/family commitments.  Please submit your results after each event or by 2000 hrs on Sunday of each week (except Sunday 2 Jan 22).

There are no formal prizes for this event, you will hopefully be taking part for the pleasure of competing with other club members.

Health and safety

In participating in this competition you agree to:

Abide by current Covid restrictions.

Abide by the highway code either as a cycling or a runner crossing a road. 

Wear a helmet when cycling.  

Inform someone of where you are going and when you plan to return.  

Your personal safety is more important to us than beating your time or that of another competitor.

 

Rules:

There will be a running category and 3 cycling categories. The minimum distances are:

Running: 3 miles (4.8 km)

Cycling: 10 miles (16.1 km)

There is no maximum distance.

If you cannot run you can still participate in the cycling categories, and vice versa.  You can enter as many categories as you wish.

You can submit more than one run and/or cycle per category per week.  Results will be published weekly after 2000 hrs on a Sunday.

Your runs/cycles should ideally start and end at approximately the same altitude.

When you submit your runs/cycles, you must enter the following details for the run/cycle in the online form that will be accessible from the Club Spark Tri Club website:

First Name

Last Name

Event type: Run, Road, OffRoad, Race (the last 3 are all cycling events, the last being indoors on Zwift)

Unit of Measure: Metric or Imperial

Distance – DO NOT add km or miles just the number with a decimal place if required

Moving Time – in the format hh:mm:ss even if the event is under 1 hour.

Elevation Gain – DO NOT add feet or metres just the number.

I will calculate your average speed from your submitted distance and moving time.

Average Speed (km/h) = Distance (km)/Moving Time

I will calculate your average gradient from your submitted distance and elevation gain.

Average Gradient = Elevation Gain (m)/Distance (km)

Cycling points will be given as follows:

Average Speed in km/h+ (Distance/100) + (Average Gradient/4). 

For example at 20 km/h with 400 m of elevation over 50 km would be:

Average Gradient = 400/50 = 8

20 + (50/100) + (8/4) = 20 + 0.5 + 2 = 22.5

Running points will be given as follows:

Average speed in km/h + (Distance/20) + (Average Gradient/10). 

For example running at 10 minute mile pace is 6 mph or (9.6 km/h) with 200 m of elevation gain over 10 miles (16 km) would be:

Average Gradient = 200/16 = 12.5

9.6 + 16/20 + 12.5/10 = 9.6 + 0.8 + 1.25 = 11.65

 

Online form link:

t.ly/vbO5

or

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdtxg8dTiSTP5jaoMg3Kbca-Bqe5Z0SnakKN5EtyQIVhBe7YQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0